Standard pasmine

PEKINEZER ( PEKINGESE )

FCI-Standard N° 207   / 22.11.2004 / GB
Podrijetlo: Kina PATRONAT: Velika Britanija
DATUM OBJAVE VAŽEĆEG STANDARDA : 09.11.2004.
NAMJENA
: Pas za pratnju.
KLASIFIKACIJA F.C.I.:
  • Grupa 9 - Patuljasti i psi za pratnju
  • Sekcija 8 - Japanski Chin i Pekinezer
  • Bez radnog ispita
OPĆI IZGLED: Nalik lavu sa budnim i inteligentnim izrazom. Mali, dobro izbalansiran, kompaktan sa velikim dostojanstvom i kvalitetom. Bilo kakvi znaci problema sa disanjem ili nemogućnost laganog kretanja nisu prihvatljivi i trebaju biti teško kažnjeni.
PONAŠANJE/TEMPERAMENT
: Neustrašiv, odan, oprezan, nimalo plašljiv niti agresivan GLAVA: Velika, proporcionalno šira no duboka
REGIJA LUBANJE :
Lubanja: Široka i plosnata između ušiju; ne zobljena; široka među očima.
Stop: Naglašen.
PODRUČJE LICA
: Ravnog profila sa nosom između očiju. Bitan je crni pigment na nosu, usnama i očnom rubu.
Nos: Kratak i širok, nozdrve velike i otvorene. Nabor, kontinuiran ili prekinut, treba se protezati od obraza do mosta nosa u širokom obrnutom "V". Nabor  ne utječe ili prekriva oči niti nos. Stisnute nozdrve i jaki nosni nabor su neprihvatljivi i kao takvi bi trebali biti teško kažnjenivi.
Njuška:
Široka sa čvrstom donjom vilicom.
Usta:
Usnice u ravnini, bez vidljivih zuba ili jezika. Bitna je jaka donja čeljust.
Oči
: Velike, jasne, okrugle,tamne i sjajne. Bez očitih preblema oka.
Uši
: Kože u obliku srca, nasađene u ravnini lubanje, nošene uz glavu i ne prelaze liniju njuške. Bogato odlakane dugom dlakom.
VRAT:  Kratak i debeo
TIJELO: Kratko, jače prednjice no stražnjeg dijela sa prepoznatljivim strukom.
Leđna linija: Ravna
Prsa: Široka s dobro svinutim rebrima dobro postavljenim između prednjih nogu.
REP: Visko nasađen, nošen priljubljeno, lagano savinuto preko leđe na jednu stranu. Duge dlake.
UDOVI:
PREDNJ: Kratke, debele prednje noge jakih kostiju. Kosti su laganu uvinute između došaplja i laktova. Ramena nasađena unazad i glatko uklopljena u tijelo. Laktovi bi trebali biti blizu tijela.
ZADNJI: Zadnje noge nešto su lakše građe od prednjih, umjerene kutovanosti i dobre definicije koljena. Snažni skočni zgobovi. Gledane odostraga, noge su razumno  blizu i paralelne. Apsolutna čvrstoća je bitna. Noge previše postavljene blizu teška su greška i treba je strogo penalizirati.
STOPALA
: Velika i plosnata, ne okrugla. Stoji na stopalima ne na došapljima. Prednje šape lagano gledaju na van. Zadnje šape gledaju ravno
.
KORAK / KRETANJE : Polagano, dostojanstveno geganje prednjice. Tipično kretanje ne treba se brkati sa geganjem uzrokovanim labavim ramenima ili nekim drugim manama. Labavost ramena ili laktova, ili nepravilnost šapa i došaplja treba se strogo penalizirati. Čvrstoća prednjeg i stražjeg dijela tijela i kretanja  je od najveće važnosti. Prekomjerna odlakanost ne bi smjela otežavati kretanje psu.
KRZNO
DLAKA: Duga, ravna sa bogatom grivom koja se nastavlja iza ramena tvoreći plašt oko vrata ; gornja dlaka grublja sa gustom mekšom poddlakom. Pahuljice na ušima, straga na nogama, repu i prstima. Dužina i volumen dlake ne bi trebala prikrivati linije tijela.
BOJA : Dopuštene su sve boje i oznake i jednako vrijedne osim albino i jetrene. Dvobojni psi jednakomjerno raspoređene boje.
VELIČINA i TEŽINA  : Idealna težina ne prelazi 5 kg za mužjake ili 5.4 za ženke. Psi bi trebali izgledati malo ali biti iznenađujuće teški kada ih se podigne; snažan kostur i kompaktno dobro građeno tijelo je bitno za ovu pasminu.
GREŠKE
: Svako odstupanje od navedenog treba se smatrati greškom na koju će se gledati sa ozbiljnošću koju ona prema stupnju greške i utjecaju na zdravlje i dobrobit psa zaslužuje. 

DISKVALIFIKACIJSKE MANE:
  • Agresivni ili pretjerano plašljivi psi
  • Svaki pas koji jasno pokazuje bilo kakvo psihičke ili abnormalnosti u ponašanju bit će diskvalificiran.
  Napomena : Mužjaci trebaju imati dva normalna testisa potpuno spušena u mošnju.